“Gervių lizdas” ir “Kamštelių vajus” parodoje “Vaikų šalis”

Šiemet “Vaikų šalyje“ bus kuriami gervių “lizdai“, iš plastikinių butelių kamštelių „kepami“ indai, o iš plastiko maišelių – piniginės, mokomasi santykių su pinigais, gamta ir netgi šiukšlėmis. Lapkričio 22 – 24 dienomis parodoje „Vaikų šalis“ bus įrengta edukacijų erdvė “Santykiai”, kurioje bus gvildenami patys įvairiausi santykiai: su pinigais, gamta, plastiko maišeliais ir kamšteliais, aplinka ir Žeme. Edukacijų erdvės kūrėjų, “VšĮ Draugiški šeimai”, vadovė Birutė Jakučionytė pasakoja: “Vaikų šalis” šiemet švenčia savo 25-ąsias gyvavimo metines. Ši paroda jau seniai ne vien vežimėliais ir batukais prekiaujanti mugė. Per dvidešimt penkis savo gyvavimo metus ji tapo milžinišku socialiniu reiškiniu, kuriame apstu informacijos ir idėjų, kokybiškų renginių, paskaitų tėvams pačiomis įvairiausiomis temomis. Aš pati su įvairiomis iniciatyvomis šioje parodoje dalyvauju daugiau nei dešimtmetį, nuo 2007 metų. Tais pirmaisiais metais dalinau skrajutes su kvietimu praleisti nėščią moterį be eilės, įrengti tėvams su vaikais atskiras kasas, o šeimoms – specialiai žymėti platesnes vietas automobiliams arčiau prekybos centrų durų. Tada tai buvo taip keista, kad daug kas šaipėsi, o dabar štai – mūsų realybė: ir kasos yra, ir parkavimo vietas turime.

Labai džiaugiuosi, kad šių metų parodoje bus gvildenama santykių tema: santykių su savo finansais, su aplinka, gamta, rūšiavimu, atliekomis – tai kas man asmeniškai yra labai svarbu. Iš LITEXPO visada sulaukiu labai didelio palaikymo ir kitiems mūsų įstaigos organizuojamiems projektams: ąžuolų sodinimui, plastikinių butelių rinkimo konkursui “Kamštelių vajus”. Šiemet šio konkurso finalinis renginys vyks taip pat parodoje “Vaikų šalis”. Jos metu pristatysime ir Meninių darbų iš kamštelių parodą ir teiksime apdovanojimus daugiausia kamštelių surinkusioms komandoms. Konkurse dalyvauja daugiau nei šimtas Lietuvos darželių ir mokyklų, todėl kur gi dar mums būti, jeigu ne parodoje “Vaikų šalis”?”

Lapkričio 22 – 24 d. LITEXPO vyksiančioje parodoje VšĮ “Draugiški šeimai” (www.ekodaiktai.lt) pristatys tvaraus vartojimo principais sukurtą stovyklavietę vaikams “Gervių lizdas” ir ten esančias edukacines veiklas: vasaros stovyklas, rankdarbių dirbtuves, ąžuolų auginimą iš gilės, plastiko kamštelių perdirbimą. Parodos dalyviai galės pamatyti kaip iš plastikinių butelių kamštelių pasigaminti žaisliukus eglutei, veiks konkurso “Kamštelių vajus’2019” Meninių darbų iš plastikinių butelių kamštelių respublikinė paroda, o lapkričio 22 dieną, penktadienį 14 val vyks respublikinio konkurso “Kamštelių vajus‘2019” nugalėtojų apdovanojimai.

Edukacijų erdvėje „Santykiai“ įsikursiantis socialinis projektas “Finansų anatomija” vaikus mokys santykių su savo finansais. Mažieji žais žaidimus “Suplanuok ir paskirstyk”, susipažins su būtinosiomis išlaidomis, mokesčiais už vandenį, elektrą, dujas. Dirbtuvių dalyviams pinigus atstos spalvoti plastikiniai kamšteliai, taupykles – stiklainiukai, o čia pat gautus “pinigus” bus galima susidėti vietoje pasigamintą piniginę iš naudotų plastiko maišelių.

Piniginių iš plastikinių maišelių dirbtuves organizuos “REPLASTICO2” (www.replastico.com).  Šių dirbtuvių sumanytoja ir vystytoja architektė Laura Petruškevičiūtė ir į parodą kviečia su šūkiu: “Į Vaikų šalį eini – plastiko maišelį neši”.

Įrašas paskelbtas temoje Uncategorized. Išsisaugokite pastovią nuorodą.