Gilių rinkimo ir sėjimo rekomendacijos

41970978_2132027706809575_8201633754184155136_nGiles rinkite iš po storų, šimtamečių ąžuolų (apie 1 – 1,5 m skersmens). Jeigu ąžuolas išgyveno daugiau nei šimtą metų, didelė tikimybė, kad ir jo gilės bus stiprios, gajos, iš jų užaugs stiprūs ąžuolai. Rekomenduojama, kad ąžuolas būtų įtrauktas į saugotinų medžių sąrašą – tai reikš, kad jis tikrai senas, išskirtinis.

  1. Surinktas giles sukiškite į žemę rudenį, nelaukite pavasario, nes natūraliai jos sėjasi rudenį, t.y. nebaisus joms nei šaltis, nei sniegas, pakliuvusi į purią žemę gilė sudygsta iš rudens arba žemėje puikiai praleis visą žiemą ir sudygs pavasarį.
  2. Į 10lt taplos vazoną sėkite po 10 vnt gilių, kas 3 – 5 cm., apie 5 cm gylyje. Neužpilkite vazono žemėmis aklinai, palikite apie 3 – 4 cm laisvos vietos viršuje vandeniui, pjuvenoms, mulčiavimui. Statistiškai skaičiuojamas 50% gilių daigumas. Reiškia, iš pasėtų 10 išdigs apie penkias.
  3. Pasėtos gilės tame pačiame vazone galės augti 1,5 metų, t.y., dar iki kito pavasario. Tuomet jas reikės išpikiuoti – susodinti po vieną į vazonus arba kitas talpas, kuriose ąžuoliukai galės augti dar 2 – 3 metus arba iš karto, išpikiavus, perkelti į nuolatinę vietą.
  4. Pasėtas vazonuose giles laikykite lauke, įkastus į žemę arba užpiltus durpėmis, tinka ir pjuvenos (apie 5 cm). Vertėtų pasirūpinti, kad vazonuose būtų pakankamai drėgmės ir neužsiveistų pelių, nes jos giles gali sugraužti – tarp vazonų padėkite pelių nuodų.
  5. Laikykite vazonus saulėkaitoje, nes ąžuolas yra labiau pietų klimato augalas ir mėgsta šilumą, tačiau būtina tikrinti ar augantiems medeliams pakanka drėgmės ir juos laistyti.
  6. Augantis vazone ąžuolas leis labai ilgą šaknį, kuri susivynios vazone. Jeigu šaknis išlįs lauk, galima ją pakirpti. Pagrindinės šaknies pakirpimas yra mažesnis nuostolis ąžuoliukui, nei šalutinių šaknų praradimas.
  7. Vazonuose, o ne dirvoje sodiname todėl, kad augusio 4 – 5 metų vazone ąžuoliuko prigijimo procentas, perkėlus jį į nuolatinę vietą, yra daug didesnis, nei iškastinio iš dirvos. Vazonuose susiformuoja stiprus šalutinių šaknų kuokštas, kuris lemia geresnį prigijimą. Taip pat vazonuose augintus ąžuoliukus patogiau transportuoti, persodinti į nuolatinę vietą galima nuo ankstyvo pavasario iki žiemos.
  8. Gilėms sėti tinka juodžemio, durpės ir smėlio mišinys.
  9. Augančius ąžuolų sodinukus gali tekti kas kelios savaitės purkšti nuo miltligės, į kibirą vandens įdedant šaukštą karbamido.
  10. Atsiųsti ir atsispausdinti rekomendacijas galite čia: Gilių sėjimo rekomendacijos

Konsultavo miškininkas, ąžuolų auginimo vazonuose žinovas, miškininkas J. Girinas

Įrašas paskelbtas temoje Uncategorized. Išsisaugokite pastovią nuorodą.