„Gervių lizde“ prasidėjo pavasario renginiai ir edukacijos, o Gegužės 21 – ąją vyks atvirų durų diena

Trakų rajone, Gerviniuose tvaraus vartojimo principais sukurtoje stovyklavietėje „Gervių lizdas“ verda gyvenimas: čia vazonuose auginami 4000 ąžuoliukų, vyksta vaikų vasaros stovyklos, nuolat telkiama bendruomenė savanorystei, o šį pavasarį prasidėjo ir edukacijų veikla mokykloms ir darželiams.

Stovyklavietės įkūrėja, rašytoja ir visuomenės veikėja Birutė Jakučionytė, yra ir respublikinio konkurso „Kamštelių vajus“ organizatorė, todėl jau ne vienus metus planavo sukurti edukaciją apie plastiko perdirbimą ir rodyti vaikams ką galima pagaminti iš jų surinktų kamštelių. „Gervių lizde“ buvo sukurta speciali erdvė – kamštelių perdirbimo fabrikėlis, kurioje siekiama supažindinti vaikus su plastiko rūšimis, papasakoti jiems apie žemės užterštumo plastiku situaciją, rūšiavimo svarbą, parodyti ką galima pagaminti iš plastiko kamštelių, kuriuos tūkstančiai Lietuvos gyventojų renka per konkursą „Kamštelių vajus“.

                             Edukacijos metu kamšteliai malami, demonstruojami jų perdirbimo įrenginiai, vaikai gamina pakabukus. Šį pavasarį „Gervių lizdas“ tapo pasaulinės organizacijos „Precious plastic“, skatinančios ir mokančios žmones gamintis plastiko įrengimus namams ar bendruomenėms, dalimi, todėl edukacija „Plastiko kelias“ Gerviniuose neša ir tarptautinę vėliavą.

„Labai džiaugiuosi, kad pagaliau mums pavyko sukurti vietą, gauti „Precious plastic“ įrengimus ir galime vaikus edukuoti apie plastiko perdirbimą ne tik teoriškai, bet ir praktiškai juos įtraukiant į procesą. Tai pirmas žingsnis ilgame kelyje, nes kieme turime daugiau nei penkias tonas per konkursą „Kamštelių vajus“ surinktų kamštelių, kuriuos ketiname sumalti ir pagaminti vazonus ąžuolams, žaidimų detales edukacijoms.“ – sako stovyklavietės įkūrėja Birutė Jakučionytė.

Stovyklavietėje vykdoma ir dar viena edukacija „Nuo gilės iki ąžuolo“, kurios tikslas – stiprinti ryšį su ąžuolu, pačiu svarbiausiu lietuviams medžiu, nuvesti vaikus į stebuklingą pasakų pasaulį, stiprinti jų ryšį su gamta, Žeme. Edukacija sukurta pagal B. Jakučionytės knygą vaikams „Laimės ąžuolas“, jos metu atgyja knygos personažai: ąžuolo dvasia Aja, gervė Baaba, vaikai supami ant milžiniškų sūpynių Laimės ąžuole, gaminasi instrumentus – fėjų lazdeles.

„Gervių lizde“ nuo pavasario iki rudens vyksta veiksmas: stovyklavietė bendradarbiauja su Lietuvos ir užsienio savanorių organizacijomis, daugybė darbų jau nudirbta su savanorių pagalba: jau trys metai prižiūrimi du ąžuolų jaunuolynai, statomi molio ir šiaudų statiniai vaikų renginiams, tvarkoma teritorija, vykdomos vaikų vasaros stovyklos.

Stovyklavietėje apstu įdomybių ir pavyzdžių kaip tvariai panaudoti jau atgyvenusius daiktus, kaip pratęsti gyvenimą seniems baldams ar indams, todėl visus norinčius tai pamatyti, pabūti „Gervių lizdo“ erdvėje jos kūrėjai kviečia į atvirų durų dieną.

Gegužės 21 d. 18 – 21.00 „Gervių lizde“ vyks atvirų durų ir muzikos diena.

Programa:

18.00 – 19.00 Atviros erdvės, ekskursija, supažindinimas su vietos įžymybėmis.

19.00 grupė „Ishmalda“ pristatys savo antrąjį albumą „41+1” https://www.youtube.com/watch?v=XFePCCv89TM&t=920s

20.00 Gongų maudynės, kurias gros Birutė Jakučionytė (plačiau www.jakucionyte.lt)

„Šis renginys tai mūsų padėka nuolatiniams Gervių lizdo savanoriams ir aplinkinei bendruomenei. Mes esame laimingi galėdami padėkoti ir pakviesti jus pabūti drauge. Būsime labai laimingi susipažindami su naujais žmonėmis, kurie vis nesiryžta ir nedrįsta pas mus atvažiuoti. Renginys nemokamas. Į jį galima atvykti su vaikais. Mūsų teritorija yra draugiška gyvūnams, bet nedraugiška svaigalams.“ – kviečia Birutė Jakučionytė. Plačiau apie renginį ir kaip jam pasiruošti skaitykite: https://fb.me/e/2iiVERSlK

Įrašas paskelbtas temoje Uncategorized. Išsisaugokite pastovią nuorodą.