Keturi tūkstančiai ąžuoliukų ieško kur įleisti šaknis

Taip ir norisi pasakyti: „Ieško savo namų“, nes viskas, kas susieta su šiais ąžuolais skamba kaip pasaka. Ir nutiko kaip pasaka, kurią dabar noriu jums pasekti.

Prieš penkis metus, savanoriaudama viename projekte, kurio metu sodinome ąžuolus visoje Lietuvoje supratau, kad norinčių sodinti ąžuolus yra daug daugiau nei pačių ąžuolų sodinukų, užaugintų kokybiškai, su gerai susiformavusiu šaknynu, kas garantuoja beveik 100% prigijimą. Ąžuolų sodinukų yra, bet jie arba atvežtiniai, o mums norėjosi savų, paprastojo lietuviško ąžuolo sodinukų, arba auginti dirvoje, todėl persodinti labai blogai prigyja.

Turime poreikį, t.y. problemą? Tai kas gi, jeigu ne aš, ją spręs? Tuomet ir prasidėjo mano kelionė su ąžuolų sodinukais. Trakų rajone esančioje Stovyklavietėje “Gervių lizdas” 2018 spalio 20 d. buvo suneštas „derlius” – pasėjome 10 tūkstančių gilių. Jos buvo pasėtos į tūkstantį vazonų, sudygo po 2 – 5 vnt. 2020metų balandžio mėnesį per kelias savaites, karantino sąlygomis, nedidelė komanda persodino ąžuolėlius po vieną ir gavosi nei daug, nei mažai – keturis kartus daugiau, t.y. virš keturių tūkstančių ąžuoliukų.

Keturis metus organizavau talkas ir išskirtinai savanorių pagalba jie buvo prižiūrimi: ravėjome, laistėme, mulčiavome, aprengdavome šiaudų patalais žiemai. Kartais į talkas susirinkdavo būriai žmonių, kartais aš viena pati valandų valandas stovėdavau laukuose ir laistydavau keturis tūkstančius vazonų, kartais kelios moterys savanorės tupėdavo prie jų iki sutemų ir grįždavo sukąstos uodų, bet mes visada visi buvom laimingi ir dėkingi dėl jausmo, kurį patirdavom prie ąžuolų. Tarsi prisilietimo prie kažko švento, didingo, svarbaus. Dirbant prie ąžuolų užsimiršdavai ir didelės problemos tapdavo bereikšmėmis. Pas mus net atsirado patarimai: „Blogai jautiesi? Pavargęs? Nelaimingas? Eik ąžuolyno ravėt.“ Patarimai suveikdavo net ir vaikams per vasaros stovyklas, kurie ne kartą tupėjo ąžuolų vazonų rėduose. Visi, grįžtantys iš ąžuolų, būdavo laimingi. Todėl šiandien aš tvirtai, garsiai galiu sakyti – mes užauginome keturis tūkstančius Laimės ąžuolų, tų, kuriuos auginant laimė didėja. Tai stebuklingi medžiai, man asmeniškai atnešę tiek daug dėkingumo ir meilės, kad ne kartą, žiūrėdama į talkininkus, aš tiesiog verkiau iš laimės.  Verkiau, kad žmonėms rūpi, kad jie prisideda, kad dalinasi savo laiku ir meile.

Visus šiuos keturis tūkstančius sodinukų mes auginome Lietuvai ir šiemet jau laikas jiems keliauti iš Gervių lizdo į savo nuolatinius namus. Mes dovanojame jų sodinukus visiems, kurie kada nors dalyvavo talkoje, dovanojame į edukacijas atvykstantiems mokiniams ir parduodame visiems, kam reikia ypatingo ąžuolo sodinuko.

Keturmečių ąžuoliukų aukštis virš 150 cm., kaina „Gervių lizde“ (Trakų rajone) 10 eurų (galima atsiskaityti pavedimu, išrašome sąskaitas) ir 15 eurų atsiėmimo vietose. Kol kas tokią turime tik vieną, Kaune, prie K.I.N.A.S. „Panemunė“. Ąžuoliukus galima įsigyti internetu https://www.gerviulizdas.lt/produktas/lietuviskas-azuolas/

Visi pinigai, gauti už ąžuolų sodinukus, bus skirti „Gervių lizdo“ plėtrai ir naujiems projektams – veiklą vykdo ne pelno siekianti VšĮ Draugiški šeimai.

Kontaktai pasiteiravimui: Gervių lizde – 8 618 12181, Birutė. Kaune – 8 618 28752, Giedrius

P.S. Jeigu jauti, kad galėtum prisidėti prie ąžuolų platinimo po visa Lietuvą: savo mieste įrengti jų atsiėmimo punktą, transportu, reklama, o gal turi žemės plotą ąžuolams sodinti – susisiek su mumis el.paštu; ekodaiktai@gmail.com arba tel.: 8 618 12181.

Tekstas Birutės Jakučionytės (www.jakucionyte.lt)

Įrašas paskelbtas temoje Uncategorized. Išsisaugokite pastovią nuorodą.