Tvaraus vartojimo principu sukurta stovyklavietė “Gervių lizdas”

Vakarų Europoje jau nieko nebestebina specializuoti prekybos centrai, kuriuose atnaujinama ir prekiaujama panaudotais daiktais, tačiau Lietuvoje tik pamažu prigyja tvaraus vartojimo idėjos, kuriasi daiktų dalijimosi stotelės, žmonės savo panaudotus daiktus nemokamai atiduoda socialiniuose tinkluose sukurtose grupėse.  Šią vasarą tvaraus vartojimo principais sukurta vaikų stovykloms skirta stovyklavietė  “Gervių lizdas” atvėrė savo vartus Trakų rajone.

Iš dėvėtų langų sukalta valgykla ir skambiai pavadinta „Restoranas „Lesykla“; sena stoginė, virtusi Ąžuolų namu; Ežiukų, Varlių ir Angelų nameliai, Amatų kamara, Keramikos lizdas… Šiems pastatams statyti taip pat naudotos atiduotos durys, langai, senos lentos ir dėvėti baldai. Šimtai atiduotų lėkščių ir puodelių, kurias pamačius širdį perlieja švelni nostalgijos ir vaikystės prisiminimų banga: „O, mano vaikystės puodelis!”; močiučių austi ir megzti lovų užtiesalai ar sovietmečio raštais marginti vilnoniai pledai, nemadingi patalynės užvalkalai, vaikų išaugtos dviaukštės lovos – dešimtys nenaudojamų ar nebereikalingų, bet dar gerų daiktų visą pavasarį ir vasarą keliavo į vaikams kuriamą stovyklavietę “Gervių lizdas” Trakų rajone.

Stovyklavietės sumanytoja, aktyvi visuomenės veikėja, tinklaraštininkė, keturių vaikų mama Birutė Jakučionytė pasakoja: “Žmonės turi begalę nenaudojamų daiktų, kuriuos gaila išmesti . Tokius daiktus rinkome  ir iš jų sukurėme 50 miegamų vietų vaikų stovyklavietę su įvairiomis erdvėmis veikloms: scena, molio dirbtuvėmis, rankdarbių sale, molinio namo ir namelio medyje statybų aikštelėmis . Stovyklavietė tapo tikras rojus vasarojantiems  vaikams, puiki proga susilieti su gamta moliuojant namą, renčiant lazdynuose savo būstinę ar leidžiant savo fantazijai šėlti statomam teatro spektaklyje.  „Gervių lizde“ skleidžiame tvaraus vartojimo, Žemės, gamtos saugojimo ir ekologijos idėjas, rūšiuojam šiukšles, kompostuojam, renkam plastikinius butelių kamštelius ir pasakojam apie plastiko perdirbimą, auginam pernai pasėtas 10000 gilių. Tik pavasarį pradėję stovyklavietės įrengimo darbus, per praeitą vasarą jau pravedėme penkias Gervinių stovyklų pamainas. Esu labai dėkinga už kiekvieną atiduotą daiktą, savanoriškai nuveiktą darbą, piniginę paramą – su komanda ir savanoriais “Gervių lizdą” sukūrėme neįtikėtinai greitai.”

“Gervių lizdo” kūrėjai pasišovę ne tik vesti vaikų vasaros stovyklas. Nuo pavasario čia vyks edukacijos  mokymo įstaigoms, šeimoms  “Nuo gilės iki ąžuolo”. „Praeitą rudenį pasėjom 10000 gilių, apie pusę jų sudygo ir jau dabar turime metinius ąžuoliukus. Auginame juos vazonuose. Pavasarį persodinsime, todėl organizuosime didelę talką. Į ąžuolų auginimą, sodinimą įtraukiame vaikus, šeimas. Norime, kad dabar augantys vaikai gautų patirties kaip užauga didelis ąžuolas, kur jo pradžia.” – pasakoja viena iš “Gervių lizdo” kūrėjų, aktorė ir režisierė Gintarė Čepukonytė.

Trakų rajone, Gerviniuose, įsikūrusioje stovyklavietėje dar šį spalį pradės veikti respublikinio konkurso “Kamštelių vajus” (www.kamsteliuvajus.lt)  pagrindinis kamštelių surinkimo punktas – čia bus suvežti visoje Lietuvoje surinkti plastikiniai butelių kamšteliai, o ateityje planuojama dar viena edukacija  vaikams apie plastiko perdirbimą.

Įrašas paskelbtas temoje Uncategorized. Išsisaugokite pastovią nuorodą.