Tonomis sveriami plastikiniai kamšteliai – vyksta septintasis “Kamštelių vajaus‘2021” finalas!

Šių metų konkurso finalas dar neįpusėjo, o jo organizatoriai stebisi surinktų plastikinių butelių kamštelių gausa ir dalyvių aktyvumu –  aplankę aštuonis Lietuvos miestus ir miestelius, parsivežė  1441kg plastikinių butelių kamštelių. Alytuje surinko 220 kg, Marijampolėje – 264 kg, Prienuose – 78 kg, Priekulėje – 135 kg, Klaipėdoje – 300 kg, Mažeikiuose – 184 kg, Šiauliuose – 135 kg, Radviliškyje – 124 kg.

„Pernai rudenį dėl pandemijos kamštelių rinkimo po visą Lietuvą neorganizavome, todėl tikrai nesitikėjime tokio kiekio surinktų kamštelių šiemet, manėm, kad konkurso dalyvių entuziazmas tiesiog užges.  Daugelis konkurso dalyvių yra pedagoginės įstaigos, žinia, pedagogai paskutinius pusantrų metų dirba sudėtingomis sąlygomis, vaikai dažnai mokosi nuotoliniu būdu, todėl labai džiugina išlikusi iniciatyva užsiimti socialine veikla ir tęsti kamštelių rinkimą įstaigose. Labai nuoširdžiai džiaugiuosi, kad kamštelius renka tiek daug neabejingų dėl aplinkosaugos žmonių. Tai suteikia vilties.“ – pasakoja konkurso sumanytoja ir organizatorė, VšĮ „Draugiški šeimai“ direktorė Birutė Jakučionytė.

Beveik dešimtmetį  Lietuvoje organizuojamo respublikinio plastikinių butelių kamštelių rinkimo konkurso „Kamštelių vajus“ tikslas – surinkti kuo daugiau smulkių plastiko šiukšlių ir jas perdirbti, suteikti teorinių žinių apie plastiką, jo perdirbimą, vykdyti plastiko perdirbimo edukacijas. Per šešis konkurso finalus jau yra surinkta daugiau nei trisdešimt dvi tonas plastikinių butelių kamštelių. Vienas kamštelis sveria tris gramus, todėl surinktų kamštelių kiekis yra milžiniškas. Konkurso organizatoriai ragina rinkti gamtoje ir namuose,  vadinamo HDPE plastiko kamštelius, žymimus skaičiumi „2”.

Konkurso organizatoriai teigia, kad plastikiniai butelių kamšteliai yra puiki žaliava perdirbimui, tačiau tam reikia surinkti labai daug kamštelių. „Europoje yra populiarūs namudiniai plastiko perdirbimo įrengimai, ne pramoninis plastiko perdirbimas lazerinio printeriavimo būdu. Surinktus kamštelius ketiname patys ir perdirbti – jie bus sumalti ir išlydyti į naujus daiktus ar detales, skirtas edukacijoms ar laisvalaikio užimtumui. Specialiai kamštelių perdirbimui ir plastiko edukacijoms Trakų rajone, vaikų ir jaunimo edukacijų erdvėje „Gervių lizdas“ pastatėme atskirą statinį, vadiname jį „Kamštelių fabrikėliu“. – pasakoja konkurso koordinatorius Kristupas Iljin. 

Kamšteliai po Lietuvą bus renkami iki spalio vidurio: Spalio 5 d. – Panevėžyje, Spalio 7 d. – Jonavoje ir Kaune, Spalio 11 d. – Utenoje ir Ukmergėje, spalio 15 d. – Vilniuje.

Kol kas daugiausia kamštelių, 119 kilogramų, yra surinkusi viena alytiškių komanda. Šių metų konkurso rezultatai ir nugalėtojai bus skelbiami spalio 22 d.

Kamštelių vajus. Alytus
Įrašas paskelbtas temoje Uncategorized. Išsisaugokite pastovią nuorodą.